AD OnlineOnderzoek wijst uit: vlakbij een vliegveld wonen kan inderdaad slecht zijn voor je gezondheid

Wie veel last heeft van vliegtuiglawaai van Rotterdam The Hague Airport, heeft óók nog eens grotere kans op gezondheidsklachten. Slapeloosheid, overgevoeligheid voor licht en geluid en zelfs hartkloppingen.

nachtrustverstoring - FOTO Yuris Alhumaydy Unsplash.jpg

FOTO-_Yuris_Alhumaydy-Unsplash

Dit blijkt uit een onderzoek van de gemeente Rotterdam. ,,Als je denkt dat je het ergste gehad hebt, komt er nog een geluidsgolf.”

Als hij in de tuin zit, op zijn fiets door de wijk rijdt of wandelt in het nabijgelegen park ervaart bewoner Wim van der Mik de vliegtuigen als een ‘enorme bak lawaai’ boven zijn hoofd.
,,Je gaat je er schrap tegen zetten", zegt hij. Hij trekt zijn schouders op, knijpt zijn ogen een beetje dicht. ,,Dat doet het met je. Je lijf maakt zich klaar om om te gaan met dreiging. En als je denkt dat je het ergste gehad hebt, komt er nog een enorme geluidsgolf achteraan.”
Binnen heeft hij er minder last van. Dan valt het geluid van de vliegtuigen meer weg door het omgevingsgeluid. Maar ‘s nachts schrikt hij regelmatig wakker. ,,Dan is het stiller, komt het geluid harder binnen. Zeker als het raam open staat in de zomer.”

Hij is lang niet de enige

Uit resultaten van de gezondheidsmonitor blijkt dat hij niet de enige is. Rondom het vliegveld wonen 284.000 mensen - in Rotterdam, maar ook Lansingerland, Schiedam en Vlaardingen. 13 procent van hen ervaart ‘ernstige geluidshinder door het vliegverkeer’- zo'n 37.000 omwonenden.
Zij, maar ook bewoners elders in de regio die ernstige geluidsoverlast ervaren van vliegverkeer, hebben vaker last van gezondheidsklachten. Ruim een kwart ervaart bijvoorbeeld overgevoeligheid voor licht of geluid. Twee keer zoveel als bij overige inwoners uit de regio. Ook slapen zij gemiddeld slechter (27 procent ervaart slaapproblemen - elders in de regio is dat 20 procent) en hebben zij vaker last van hartkloppingen - 11 procent tegenover 7 procent.

 Laagvliegend vliegtuig - FOTO BTV Rotterdam

Laagvliegend vliegtuig - FOTO: BTV Rotterdam

88.000 omwonenden

Nog eens 88.000 omwonenden ervaren matige overlast. Zij hebben ook iets vaker last van gezondheidsklachten. Het staat overigens niet vast dat het vliegtuiglawaai de oorzaak daarvan is. ,,Dat is met dit type onderzoek niet vast te stellen", schrijven de onderzoekers.

Risico op hartinfarct of beroerte

Volgens het RIVM is er wél een relatie tussen geluidsoverlast én gezondheidsproblemen. Zo vergroot ‘langdurige blootstelling’ het risico op een hoge bloeddruk, hartinfarct of beroerte. Eerder uitten longartsen hun zorgen over de gezondheid van kinderen rondom het vliegveld door de uitstoot van ultrafijnstof.
En het lawaai went niet, zegt bewoner Van der Mik. Het levert juist steeds meer ergernis op. ,,Deze zomer kwamen vliegtuigen regelmatig te laat - en dus na 23.00 uur op het vliegveld binnen. De overheid beschermt de burger die nachtrust nodig heeft niet. Vliegtuigoverlast levert mij een flink portie stress op.”

Voor omwonende Gusta Schreiner is het vliegtuiglawaai vaak haar wekker. ,,Rond zeven uur stijgen er wel vier op in een kwartier. Ik word er wakker van, dommel weer in en schrik wéér wakker.” Ze ervaart geen fysieke klachten. ,,Maar ik raak er wel geïrriteerd door, geprikkeld. Als we in de zomer in de tuin zitten en wéér het gesprek moeten onderbreken.” En ze maakt zich zorgen over de luchtkwaliteit. ,,Soms ruik je de kerosinedampen.”
Dat luchtvaart hinder met zich meebrengt, is bekend bij RTHA. ,,De toename van nachtvluchten in 2022 is veroorzaakt door de traumahelikopter.” De luchthaven is bezig met een nieuw luchthavenbesluit met minder hinder, door vlootvernieuwing en beperking van vluchten in de nacht en randen van de dag.

Meeste nachtvluchten in tien jaar

Vorig jaar waren er op RTHA 59.444 vluchten. Dat zijn er 13 procent meer dan in 2019, het laatste jaar vóór corona. Ook het aantal nachtvluchten nam toe - in totaal 1339. Het hoogste aantal van de afgelopen tien jaar.
Tegelijkertijd steeg ook de ervaren overlast. Vooral 65-plussers hadden meer last. In Schiedam steeg het aantal ouderen dat ernstige hinder ervaart van 8 procent in 2020 naar 17 procent vorig jaar. In Vlaardingen van 7 naar 12 procent en in Hillegersberg- Schiebroek had in 2020 nog 11 procent van de oudere inwoners ernstige overlast, vorig jaar was dat 19 procent.

Bron: AD, 9 november 2023

Lees ookVorig jaar meer geluidsoverlast voor omwonenden door Rotterdam The Hague Airport

Lees ookProvincie onderzoekt mogelijke sluiting Rotterdam Airport