Stem nee tegen uitbreiding Rotterdam The Hague Airport en word lidLuchthavenbesluit RTHAbestemmingsplan-RTHAProcedure Luchtruimvoorziening

 

AD-OnlineDefinitief Schiedams 'nee' tegen uitbreiding luchthaven

De Schiedamse raad zegt definitief 'nee' tegen uitbreiding van Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Dat bleek gisteravond tijdens de behandeling van het gezamenlijk advies van de BRR in de raad.

De Schiedamse gemeenteraad schaart zich achter het conceptadvies van de Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport (BRR), waar Schiedam samen met Rotterdam, Lansingerland en de provincie Zuid-Holland zitting in heeft. Dat betekent dat de luchthaven de komende drie tot vijf jaar pas op de plaats moet maken en niet mag uitbreiden.

In de tussentijd moet een onderzoek plaatsvinden naar de uitplaatsing van de helikopterhaven. Nu nog vliegen de politie- en traumahelikopter vanaf 'Zestienhoven'. Overigens wordt deze overlast als minder vervelend ervaren dan die veroorzaakt door de commerciële vluchten, die recht over Schiedam vliegen. Maar als de helikopterhaven op termijn verhuist naar een andere plek, mag de ontstane geluidsruimte pertinent niet worden opgevuld met 'vakantievluchten', zo benadrukten veel fracties gisteravond nog maar eens.

Extra aandacht
,,Wij zien nog liever een beperking'', stelde René Janssen, fractievoorzitter van Fractie Janssen. Ook Robert Berns van de ChristenUnie/SGP was fel: ,, Beter een stap terug dan eentje vooruit.'' Ook VVD'er Onno Spek gaf aan dat als de helikopters worden uitgeplaatst dit 'nooit ten koste mag gaan van de Schiedamse burgers'.
Jeroen Ooijevaar vroeg namens GroenLinks en Progressief Schiedam extra aandacht voor de toekomst. ,,Nu zijn we aan zet, maar blijft dit zo? We moeten scherp blijven, zeker als straks de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn'', gaf hij aan. ,,We hebben het niet over een beetje extra herrie, maar over een grote bedreiging voor de volksgezondheid.''
Wethouder Patricia van Aaken verzekerde dat het ook haar doel is om niet over de luchthaven, maar met het vliegveld te blijven praten.. ,,We bevriezen met dit advies de uitbreiding, vragen om een onderzoek en willen pas als de consequenties van de uitplaatsing van de helikopterhaven bekend zijn, verder kijken. Wij zullen elke stap aan u voorleggen.'' Eind deze maand gaat het definitieve BRR-advies naar de staatssecretaris, die zich er volgend jaar over buigt.

Bronnen:

Algemeen Dagblad, 24 mei 2017 en
Algemeen Dagblad, 7 juni 2017

2017-05-24-Schiedams-Nee-tegen-RTHA   2017-06-07-Schiedams-nee-tegenRTHA

VERENIGINGS NIEUWS

 • In memoriam Prabodh Jongepier

  De vereniging kreeg de kennisgeving dat op 13 januari is overleden: Prabodh Jongepier.

  Lees meer...  
 • BTV plaatst extra meetpunt in Schiebroek.

  Dankzij ook hier weer de inzet van leden en sympathisanten werd in korte tijd een royaal budget van circa € 15.000,= verzameld waarmee tijdens de eerste lock-down een eigen ‘nul’ meting kon worden verricht.

  Lees meer...  
 • MODERNE statuten

  Onze oude statuten uit midden jaren ’80 van de vorige eeuw waren op tal van gronden juridisch achterhaald.

  Lees meer...  
 • BTV uitgeroepen tot ‘goed doel’’

  De Belastingdienst heeft na overtuigende argumenten door ons bestuur de ANBI-status afgegeven.

  Lees meer...