Stem nee tegen uitbreiding Rotterdam The Hague Airport en word lidLuchthavenbesluit RTHAbestemmingsplan-RTHAProcedure Luchtruimvoorziening

 

OpenRotterdam-Logo

Onderzoek naar uitbreiding "Zestienhoven" te rooskleurig

Het kosten- en baten onderzoek van uitbreiding van Rotterdam The Hague Airport rammelt, stellen twee economen in actualiteitenprogramma Een Vandaag. De opbrengsten van een uitbreiding zijn overschat, terwijl de kosten en nadelen voor de omgeving zijn weggeschoven.

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) heeft in 2015 onderzoek laten uitvoeren door Ecorys naar de uitbreiding van het vliegveld. De Rotterdamse luchthaven wil de huidige 50.000 starts en landingen per jaar uitbreidingen met nog eens 13.000 vliegbewegingen. Dan is een kosten-baten analyse verplicht. Volgens het onderzoek in opdracht van RTHA levert de uitbreiding 160 miljoen euro op.

Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast hebben naar aanleiding van dit onderzoek twee onafhankelijke economen de kosten-baten analyse tegen het licht laten houden. De conclusie van Walter Manshanden en Leo Bus: “Er is een te positieve uitkomst toegerekend naar de effecten van de uitbreiding.”

De onderzoekers wijzen er ook op dat niet de exploitant van de luchthaven, maar de overheid opdracht zou moeten geven voor kosten-baten analyse: “Het is een maatschappelijke vraag of het extra vliegverkeer de overlast en kosten voor de omgeving wel waard is en moet zo’n onderzoek plaatsvinden in samenspraak met alle partijen die positieve en negatieve effecten ondervinden.”

RTHA laat weten dat ze naar het rapport gaan kijken. Als ze op de hoogte zijn van de nieuwe inzichten en juridische consequenties, zullen ze daar een mening over hebben.

Bron: Open Rotterdam, 9 juli 2018

2018-07-09-OpenRotterdam

VERENIGINGS NIEUWS

 • In memoriam Prabodh Jongepier

  De vereniging kreeg de kennisgeving dat op 13 januari is overleden: Prabodh Jongepier.

  Lees meer...  
 • BTV plaatst extra meetpunt in Schiebroek.

  Dankzij ook hier weer de inzet van leden en sympathisanten werd in korte tijd een royaal budget van circa € 15.000,= verzameld waarmee tijdens de eerste lock-down een eigen ‘nul’ meting kon worden verricht.

  Lees meer...  
 • MODERNE statuten

  Onze oude statuten uit midden jaren ’80 van de vorige eeuw waren op tal van gronden juridisch achterhaald.

  Lees meer...  
 • BTV uitgeroepen tot ‘goed doel’’

  De Belastingdienst heeft na overtuigende argumenten door ons bestuur de ANBI-status afgegeven.

  Lees meer...