Stem nee tegen uitbreiding Rotterdam The Hague Airport en word lidLuchthavenbesluit RTHAbestemmingsplan-RTHAProcedure Luchtruimvoorziening

 

SchipholWatchHistorisch besluit: géén groei Zestienhoven

De Haagse gemeenteraad heeft zich gisteravond uitgesproken tegen uitbreiding van vliegveld Zestienhoven.

Foto: SchipholWatch
                                                                                 Zestienhoven in betere tijden (1972).

Het besluit volgt op een motie van de Partij voor de Dieren. Die kreeg een meerderheid achter zich in de raad.

In een eerder stadium hebben ook de gemeenteraad in Rotterdam, andere regiogemeenten en de Provincie Zuid-Holland zich uitgesproken tegen verdere groei. Daarmee is het draagvlak voor enige uitbreiding volkomen weg.

Draagvlak was voorwaarde voor groei

Draagvlak in de regio was een strenge voorwaarde voor eventuele groei van de luchthaven, aldus voormalig staatssecretaris Dijksma.

Een forse tegenvaller voor de Schiphol Groep, die nu voor het eerst in zijn geschiedenis wordt geconfronteerd met een definitieve stop op meer vliegen. De beslissing illustreert het veranderende denken in de samenleving over de overlast en vervuiling van de sector.

Met deze beslissing komt ook een definitieve groeistop voor Schiphol zelf weer op de agenda. Bevolking én regionale en lokale politiek signaleren een toenemende overlast en vinden het welletjes.

“Zonder politiek draagvlak is uitbreiding van het vliegveld nu definitief van de baan”, aldus Robert Barker van de PvdD tegenover Dagblad 070. “Voor het klimaat en voor de omwonenden moeten we minder vliegen.”

“Zonder politiek draagvlak is uitbreiding van het vliegveld nu definitief van de baan”

‘Groei luchtvaart achterhaald’

Uitbreiding wordt onder meer niet wenselijk gevonden vanwege de geluidsoverlast voor omwonenden. “Eerder durfde het Haagse stadsbestuur deze uitspraak niet aan”, aldus Barker. “Maar tijden veranderen. Groei van vliegvelden is achterhaald.”

Voorzitter Alfred Blokhuizen van de omwonendenvereniging BTV-Rotterdam is apetrots. “Het is goed om te zien dat de lokale politici en Provinciale Staten zich hebben laten overtuigen van de schadelijkheid van de Rotterdamse luchthaven.”

Uitkijken voor list Van Nieuwenhuizen

“We blijven echter waakzaam, want de huidige minister heeft al eerder aangekondigd niet tegen het verzinnen van een ‘list’ te zijn. Zo’n list zou kunnen zijn het schuiven met de vluchten van de traumahelikopters die op Rotterdam zijn gestationeerd. We zijn hier al jaren mee bezig. Want het is te veel, te vaak, te vuil en veel te goedkoop. En dat weten we allemaal.”

... de huidige minister heeft al eerder aangekondigd niet tegen het verzinnen van een ‘list’ te zijn.

 Bron: Schipholwatch, 7 februari 2020Copyright ©  BTV-RotterdamAirport 2019 Twitter bird logo    
Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast - BTV-RotterdamAirport


 

VERENIGINGS NIEUWS

 • Rapportage van de Werkgroep Hinder Beperking van de CRO

  Omwonenden konden afgelopen zomer hinderbeperkende maatregelen indienen rond vliegtuigoverlast vanaf RTHA. Deze oproep kwam van de CRO, de Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam.

  Lees meer...  
 • aankondiging ALV 2020

  Hiermee geeft het bestuur te kennen dat de eerst komende Algemene Leden Vergadering (ALV) gepland staat voor dinsdag 24 maart 2020.

  Lees meer...  
 • Uitnodiging Informatie-avond effecten luchtvervuiling en geluidsoverlast

  U wordt uitgenodigd deze bijeenkomst in Rotterdam Hillegersberg gratis bij te wonen.

  Lees meer...  
 • DEMONSTRatie Schiphol

  Greenpeace organiseert Protestfestival Schiphol op 14 en 15 december. Kom ook en doe mee!

  Lees meer...