Stem nee tegen uitbreiding Rotterdam The Hague Airport en word lidLuchthavenbesluit RTHAbestemmingsplan-RTHAProcedure Luchtruimvoorziening

 

SchipholWatchHistorisch besluit: géén groei Zestienhoven

De Haagse gemeenteraad heeft zich gisteravond uitgesproken tegen uitbreiding van vliegveld Zestienhoven.

Het besluit volgt op een motie van de Partij voor de Dieren. Die kreeg een meerderheid achter zich in de raad.

In een eerder stadium hebben ook de gemeenteraad in Rotterdam, andere regiogemeenten en de Provincie Zuid-Holland zich uitgesproken tegen verdere groei. Daarmee is het draagvlak voor enige uitbreiding volkomen weg.

Draagvlak was voorwaarde voor groei

Draagvlak in de regio was een strenge voorwaarde voor eventuele groei van de luchthaven, aldus voormalig staatssecretaris Dijksma.

Een forse tegenvaller voor de Schiphol Groep, die nu voor het eerst in zijn geschiedenis wordt geconfronteerd met een definitieve stop op meer vliegen. De beslissing illustreert het veranderende denken in de samenleving over de overlast en vervuiling van de sector.

Met deze beslissing komt ook een definitieve groeistop voor Schiphol zelf weer op de agenda. Bevolking én regionale en lokale politiek signaleren een toenemende overlast en vinden het welletjes.

“Zonder politiek draagvlak is uitbreiding van het vliegveld nu definitief van de baan”, aldus Robert Barker van de PvdD tegenover Dagblad 070. “Voor het klimaat en voor de omwonenden moeten we minder vliegen.”

“Zonder politiek draagvlak is uitbreiding van het vliegveld nu definitief van de baan”

‘Groei luchtvaart achterhaald’

Uitbreiding wordt onder meer niet wenselijk gevonden vanwege de geluidsoverlast voor omwonenden. “Eerder durfde het Haagse stadsbestuur deze uitspraak niet aan”, aldus Barker. “Maar tijden veranderen. Groei van vliegvelden is achterhaald.”

Voorzitter Alfred Blokhuizen van de omwonendenvereniging BTV-Rotterdam is apetrots. “Het is goed om te zien dat de lokale politici en Provinciale Staten zich hebben laten overtuigen van de schadelijkheid van de Rotterdamse luchthaven.”

Uitkijken voor list Van Nieuwenhuizen

“We blijven echter waakzaam, want de huidige minister heeft al eerder aangekondigd niet tegen het verzinnen van een ‘list’ te zijn. Zo’n list zou kunnen zijn het schuiven met de vluchten van de traumahelikopters die op Rotterdam zijn gestationeerd. We zijn hier al jaren mee bezig. Want het is te veel, te vaak, te vuil en veel te goedkoop. En dat weten we allemaal.”

... de huidige minister heeft al eerder aangekondigd niet tegen het verzinnen van een ‘list’ te zijn.

 Bron: Schipholwatch, 7 februari 2020

Bijlage: de betreffende motie van de PvdD

VERENIGINGS NIEUWS

 • BTV neemt deel in nieuwe Participatie-proces RTHA

  De luchthaven is verplicht een nieuwe vergunning, een Luchthavenbesluit, aan te vragen.

  Lees meer...  
 • Contributie niet verhoogd

  Evenals vorig jaar, wordt de contributie factuur gestuurd voorafgaand aan de ALV. Het lidmaatschap is ook dit jaar niet verhoogd.

  Lees meer...  
 • In memoriam Prabodh Jongepier

  De vereniging kreeg de kennisgeving dat op 13 januari is overleden: Prabodh Jongepier.

  Lees meer...  
 • BTV plaatst extra meetpunt in Schiebroek.

  Dankzij ook hier weer de inzet van leden en sympathisanten werd in korte tijd een royaal budget van circa € 15.000,= verzameld waarmee tijdens de eerste lock-down een eigen ‘nul’ meting kon worden verricht.

  Lees meer...