Stem nee tegen uitbreiding Rotterdam The Hague Airport en word lidLuchthavenbesluit RTHAbestemmingsplan-RTHAProcedure Luchtruimvoorziening

 

SchipholWatch‘BTW-subsidie voor de luchtvaart’

In het debat van 12 maart over vliegbelasting werd duidelijk dat er speciaal voor de luchtvaart een btw-tarief van 0 procent bestaat. Effectief betekent dit dat er geen omzetbelasting hoeft te worden afgedragen door de sector, maar dat betaalde btw wél kan worden teruggevorderd.

Dit vertaalt zich in de praktijk in een korting van 21 procent op de inkoopprijzen voor luchtvaartbedrijven die zélf geen bijdrage hoeven te leveren in de vorm van afgedragen omzetbelasting.

De vrijstelling is hoogst opmerkelijk omdat verder in Nederland slechts zeer kleine zelfstandigen, met een omzet van minder dan 20.000 euro per jaar, kunnen kiezen voor btw-vrijstelling. Echter, deze groep mag dan ook geen betaalde omzetbelasting terugvorderen.

Het nultarief creëert een oneerlijk concurrentievoordeel ten opzichte van andere (transport-) bedrijven.

Alle andere bedrijven moeten omzetbelasting in rekening brengen, voordat zij betaalde btw kunnen terugvorderen.

Zelfs overheid betaalt omzetbelasting

Zelfs de overheid moet btw betalen op inkomende facturen, maar kan die niet terugvorderen. De luchtvaartsector heeft dit opmerkelijke privilege wel, aldus Bart Snels, lid van de Tweede Kamer namens GroenLinks.

GroenLinks-kamerlid Bart Snels onthult weer een belastingvrijstelling voor de luchtvaartsector (foto: screenshot Debat Gemist)

GroenLinks-kamerlid Bart Snels onthult weer een belastingvrijstelling voor de luchtvaartsector (foto: screenshot Debat Gemist)

Het nultarief creëert een oneerlijk concurrentievoordeel ten opzichte van andere (transport-) bedrijven.

‘BTW-subsidie’

“Er wordt in de luchtvaart geen btw betaald, sterker nog, het percentage is op nul gezet. Daardoor mogen luchtvaartbedrijven zelf wel de btw terugvorderen die ze moeten betalen aan allerlei toeleveranciers. Dit betekent dat er een btw-subsidie is voor de sector”, aldus kamerlid Snels.

Op de videoregistratie doet Snels de onthulling een paar minuten na de start van zijn bijdrage. Uit reacties van mensen op Twitter blijkt dat slechts weinig mensen op de hoogte waren van deze regeling. Zelfs andere kamerleden reageren verbaasd en stellen tegenover SchipholWatch niet op de hoogte te zijn.

Bron: SchipholWatch, 12 maart 2020

Gerelateerd: Luchtvaart allianties vragen om overheidssteunCopyright ©  BTV-RotterdamAirport 2020 Twitter bird logo    
Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast - BTV-RotterdamAirport


 

VERENIGINGS NIEUWS

 • Nationale ombudsman onderzoekt afwikkeling klachten luchtvaart

  Per heden is onze BTV gevraagd als formele gesprekspartner in het vooronderzoek dat de Nationale Ombudsman doet naar de afwikkeling van meldingen en klachten over luchtvaart.

  Lees meer...  
 • dRAAG BIJ AAN KOSTEN VAN rechtszaak tegen Rotterdam Airport

  Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) is een inzamelingsactie gestart om juridische stappen te ondernemen tegen Rotterdam The Hague Airport (RTHA).

  Lees meer...  
 • Petitie Staatssteun luchtvaart

  Teken de petitie. Miljardensteun voor luchtvaart vraagt strenge eisen.

   

  Lees meer...  
 • Annulering van ALV

  Beste leden,
  Als gevolg van de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de nadrukkelijke adviezen annex eisen hieromtrent vanuit het Kabinet en het RIVM heeft het bestuur besloten onze ALV van 24 maart 2020 te verplaatsen naar een nog nader te bepalen datum in de komende maanden.

  Lees meer...