Stem nee tegen uitbreiding Rotterdam The Hague Airport en word lidLuchthavenbesluit RTHAbestemmingsplan-RTHAProcedure Luchtruimvoorziening

 

HartVanLansingerland“Zonneparkje RTHA stelt teleur”

OP 5 juli 2021 werd door demissionair minister Van Nieuwehuizen het erste zonnepaneel geplaatst ten behoeve van het zonnepark Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Dit zonnepark wordt de komende maanden gerealiseerd langs de start- en landingsbaan van het vliegveld.

Niet iedereen is even blij met de aanleg van het park. Lees hieronder een ingezonden brief van Alfred Blokhuizen:

RV RotterdamTheHagueAirport

“Op 5 juli werd de eerste paal geslagen voor een zonneparkje op het luchthaventerrein van Zestienhoven. Eerder werd aangekondigd dat een flinke centrale zou worden gebouwd van 14 Gigawatt. Het worden er slechts 4. Hoewel het groots werd aangekondigd is de lopbrengst relatief weinig voor een energieverslindende industrie als de Luchthaven Rotterdam The Hague Airport. Eerder meldde de luchthavendirecteur op BNR Nieuwsradio dat hij met de zonne-energie de gehinderde omgeving ging “afkopen”.

Tegelijkertijd zou het luchthavencomplex van groene energie worden voorzien. Later kwam daar ook nog eens fabricage van synthetische kerosine bij. Dat zou moeten worden gemaakt in een fabriek op het luchthaventerrein, mogelijk dichtbij de volkstuinders Het is prachtig dat de luchthaven groene energie maakt. Dat is een stap vooruit. Maar voor de luchtvaart betekent het bijna niets. Je kunt er amper het luchthavencomplex mee voorzien van elektriciteit. De bewoners, die heel veel last hebben van de luchthaven afkopen stelt ook niet veel voor. We hebben het dan over gemiddeld 1100 huishoudens van de vele duizenden zwaar gehinderden.

Als je synthetische kerosine wil maken van die zonne-energie, praten we over maximaal 5 retourtjes Ibiza, van de 20.000 vluchten per jaar. Het kan dus niet en-en-en, maar ook niet of-of-of. Daarvoor is de zonnecentrale veel te klein. Het is jammer dat de luchthaven ook op dit punt haar beloften aan de omgeving niet waarmaakt. Het is echt goed dat men groene energie gaat maken, maar men overdrijft zwaar als het om de resultaten gaat. Waarom de luchthaven dit doet? Waarschijnlijk om zeer veel groener te lijken dan dat ze in werkelijkheid is. Want de vliegtuigen blijven brullen, slaap verstoren en uitlaatgassen over de woonwijken uitstorten.”
Alfred Blokhuizen, Vereniging BTV-RotterdamAirport

Bron: Hart van Landsingerland, 9 juli 2021

 

VERENIGINGS NIEUWS

 • Geslaagde presentatie BTV op Sociale Straat

  Op 9 oktober was in Rotterdam Overschie een braderie gecombineerd met de Sociale Straat. De BTV had hier een duidelijke zichtbare plaats.

  Lees meer...  
 • Stand bemanning (M/V) gezocht

  Voor een presentatie op de Culturele Straat, op zaterdag 9 oktober in Rotterdam-Overschie

  Lees meer...  
 • Mutatie bestuur

  Wegens verhuizing en andere werkzaamheden hebben wij helaas afscheid moeten nemen van Ivana Citterbartova als bestuurder.

  Lees meer...  
 • Machtigings formulier ALV-2021 gesloten.

  Lees meer...