Taming Aviation - petitieZij maken zich grote zorgen over de gevolgen, die het alsmaar uitbreidend vliegverkeer op de gezondheid en de nachtrust van de omwonden van luchthavens heeft. Zij hebben daarom een petitie voor het Europees Parlement opgesteld.
Deze petitie wordt breed gedragen. Tot nu hebben bijna 150 organisaties van omwonenden, waaronder de BTV, de petitie ondertekend.

Redenen van dit initiatief
•    Het luchtvaartverkeer is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld.
•    Het luchtverkeer veroorzaakt nu 5% van alle broeikasgassen. De uitstoot vindt plaats in de hogere luchtlagen en in de stratosfeer.
•    De gevolgen voor zowel de gezondheid als het milieu van het luchtverkeer hebben daardoor langer impact dan bij het wegverkeer. Dit aandeel zal bij een groeiend luchtverkeer alleen maar verder toenemen.
•    Ook zorgt het voor veel geluidsoverlast (meer dan 85 Dba).

Een middelgroot verkeersvliegtuig stoot zowel bij vertrek als bij de landing gemiddeld meer dan 1.000 liter kerosine uit. In totaal 2.030 liter. Daarop rijdt een middelklasse-auto gemiddeld 30.000 tot 35.000 kilometer. Het vliegtuig levert daardoor een zeer grote bijdrage aan het zeer ongezonde en gevaarlijke ultra-fijnstof in de omgeving van de luchthaven.

De luchtvaart betaalt, dankzij de machtige luchtvaartlobby, slechts € 0,012 per liter aan milieubelastingen en BTW. Dat is 40 tot 50 eurocent minder dan de trein en het autoverkeer. Door deze oneerlijke subsidiëring kost bijvoorbeeld het vervoer van Rotterdam naar Maastricht per trein of auto in veel gevallen meer dan pervliegtuig van Rotterdam naar Madrid. Terwijl een vliegtuig daarnaast veel meer geluidshinder voor omwonenden veroorzaakt dan een auto.

De luchtvaart krijgt veel aandacht. Voor de omwonenden, die de gevolgen ondervinden is nauwelijks aandacht. Integendeel, de overlast wordt door de luchtvaartsector gebagatelliseerd.

Wat de initiatiefneemsters willen

Een verbod op nachtvluchten (tussen 22.00 en 07.00 uur) voor al het vliegverkeer in Europa. De mensen kunnen daardoor van een goede nachtrust genieten. De bestemmingen liggen zo dicht bij elkaar dat ze met een goed geplande dagdienstregeling bereikbaar zijn.
U kunt meer informatie lezen over de activiteiten van deze organisatie op de website van Taming Avation.

Meer foto's van de presentatie vindt u hier.


Stop Vlliegtuigoverlast  Copyright ©  BTV-RotterdamAirport 2018 FaceBookLogo
Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast - BTV-RotterdamAirport

e-boekhouden

 

zakelijk vliegen oke-groeien nee

Lid worden?

 


 

VERENIGINGS NIEUWS

 • BTV te gast in Tweede Kamer

  De BTV zat op 14 februari 2018 om tafel in de Tweede Kamer in Den Haag. Op initiatief van Suzanne Kröger van GroenLinks, waren bewonersorganisaties van de verschillende luchthavens uitgenodigd.

  Lees meer...  
 • Gemeenteraad Verkiezingen 2018

  De BTV heeft de verschillende verkiezingsprogramma's vergeleken en voor uw verduidelijkt welke vóór of tegen uitbreiding van vliegveld RTHA zijn.

  Lees meer...  
 • ALV 2018

  Beste leden,
  Hiermee nodigt het bestuur van de BTV u uit voor de Algemene Ledenvergadering (ALV) op dinsdag 27 maart 2018.

  Lees meer...  
 • Hubert van Breemen vaak herdacht

  Het overlijden van onze voorzitter Hubert van Breemen heeft bij veel mensen een grote impact nagelaten.

  Lees meer...