De Late AvondD66 stelt schriftelijke vragen bij het college van B&W van Schiedam

Namens de fractie van D66 Schiedam heeft raadslid Koen van Baekel schriftelijke vragen ingediend bij het college van B&W van Schiedam.

In een interview heeft Schipholtopman Sondag een aantal maatregelen voor zijn luchthaven aangekondigd. 

Koen van Baekel (D66 Schiedam) zegt in het interview: Als je nu niet waarschuwend je hand opsteekt, zal tien, twinting jaar later blijken dat je aan het kortste eind hebt getrokken.

Tevens komt er een verbod op vluchten met privéjets. De fractie van D66 is blij met de aankondiging van de heer Sondag. Maar tegelijkertijd vrezen zij een mogelijk waterbedeffect. Een dergelijk waterbedeffect kan leiden tot juist meer overlast voor Schiedammers en meer vluchten van RTHA. (Verklaring 'waterbedeffect': Je drukt het het op de ene kant in, het komt ergens anders omhoog).

De fractie van D66 is blij met de aankondiging van Schiphol. Maar tegelijkertijd vrezen zij een mogelijk waterbedeffect. Een dergelijk waterbedeffect kan leiden tot juist meer (in plaats van minder) overlast voor Schiedammers en meer (in plaats van evenveel of zelfs minder) vluchten van RTHA.

Daarom heeft de fractie van D66 op 4 april de volgende schriftelijke vragen aan het Schiedamse college gesteld:

  1. Deelt het college onze mening dat de regionale luchthavens inclusief Rotterdam-The Hague Airport nadrukkelijk niet als overloopluchthavens voor de resulterende krimp van Schiphol mogen fungeren? En zo nee, waarom niet?
  2. Deelt het college onze zorgen over een mogelijke rol van RTHA en daarmee ook Schiedam als afvoerput voor de krimp van Schiphol? Zo nee, waarom niet?
  3. Kan het college hieromtrent een zienswijze afgeven aan betrokken partijen inclusief in ieder geval RTHA, Schiphol Groep, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ministerie van Financiën en de Tweede Kamer? Zo nee, waarom niet?
  4. Welke andere acties kan de Gemeente Schiedam ondernemen om een waterbedeffect te voorkomen?

Radioprogramma

Dit fragment is afkomstig van het radioprogramma "De Late Avond". Gast: Koen van Baekel, Gemeenteraadslid D66 Schiedam, Interviewer: Herman de Bruin

Bron: www.delateavond.nl (producent Omroep Wetering), 24 april 2023