ADRotterdam Airport dreigt geluidsnormen te overschrijden:

‘Traumaheli is een van de oorzaken’

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarschuwt Rotterdam The Hague Airport voor het veroorzaken van teveel lawaai. Volgens de inspectie moet het vliegveld ingrijpen om overschrijding van de geluidsnorm te voorkomen. ,,Als dat niet lukt, zal de inspectie hiertegen optreden.”

RV Rotterdam The Hague Airport

Het vliegveld heeft de inspectie zelf benaderd. ,,We hebben maatregelen getroffen om overschrijding van de geluidsnorm te voorkomen”, zegt woordvoerder Eveline van Eijsden van Rotterdam The Hague Airport. Zo moeten vliegtuigen die landen bij oostenwind zich laten leiden door de baansturing van het vliegveld in een richting die minder geluidsoverlast veroorzaakt.
 
Volgens de woordvoerder is de traumahelikopter een van de oorzaken dat de zogeheten geluidsruimte voor het einde van het jaar - dat voor deze normen loopt van 1 november tot 31 oktober - te snel volloopt. De vloot van deze reddingsvoertuigen staat op Rotterdam The Hague Airport. De helikopters rukken veel vaker uit. ,,26 procent vaker dan in 2019", aldus het persbericht van RTHA. ,,We weten niet precies hoe dat komt. Maar als ze 's nachts vliegen telt dat tien keer zo zwaar.”
 

‘Meer ruimte van de minister’

Voor Alfred Blokhuizen van de organisatie Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast is de waarschuwing van het ILT het zoveelste bewijs dat Rotterdam The Hague Airport te groot is voor de plek waar het nu ligt. ,,Te dicht op woonwijken. Ze vliegen heel laag over de huizen heen. Dat kan echt niet. Nu proberen ze de traumaheli eruit te rekenen zodat ze toch meer ruimte krijgen van de minister. Die zullen ze wel om een oplossing gaan vragen.”
 
Ook het overhevelen van vakantievluchten van Schiphol naar RTHA afgelopen zomer veroorzaakte druk op de geluidsruimte, denkt Blokhuizen. ,,Zo probeerde het vliegveld te zeggen: ‘Kijk eens hoe belangrijk wij zijn’.”
 
Bron: AD, 12 september 2022.