NPO1Fractievoorzitter VVD erkent dat luchthaven geen economisch levensbelang heeft voor de regio

Opmerkelijke uitspraken tijdens radio-uitzending in verkiezingstijd.

“Economische levensbelang”

Het EO-radioprogramma “Dit is de dag” toerde in de aanloop naar de Statenverkiezingen door het land om diverse lijsttrekkers te spreken over voor hun belangrijke verkiezingsbelofte. De VVD is in Zuid-Holland te gast. Radiopresentatrice Margje Fikse besprak meerdere onderwerpen Hier de focus op de stelling uit het VVD-verkiezingsprogramma: “Vliegen blijft een belangrijk vervoersmiddel om op vakantie te gaan, maar ook om zaken te doen. Regionale luchthavens zoals Rotterdam The Hague Airport zijn daarmee van levensbelang voor de regionale economie. De VVD is een van de weinige partijen die het belang van de luchthaven openlijk onderschrijft.”

Fragment verkiezingsprogramma VVD Zuid Holland 2023

BTV-bestuurder Arie den Draak stelde aan Sophie Hermans (VVD), fractievoorzitter Tweede Kamer en aan Jeannette Baljeu (VVD), lijsttrekker Zuid-Holland enkele kritische, onderbouwde vragen.
Uit cijfers van de luchthaven zelf blijkt dat slechts 5% van de reizen een zakelijk karakter hebben en dat de luchthaven voor 108 werkplekken zorgt, inclusies 20% stagiaires. Volgens de BTV kan dit nooit bijdragen tot de geclaimde ‘levensbelang van de regionale economie’.

Sophie Hermans Fractievoorzitter VVD 2e KamerJeannette-Baljeu-gedeputeerde-VVD-ZuidHollandArie den Draak BTV Rotterdam

Opmerkelijk

Het antwoord van de fractievoorzitter mag dus als zeer opmerkelijk worden genoemd, dat zij ogenblikkelijk het economisch belang van de luchthaven loslaat en zich focust op de ca. 7000 tot 8000 vluchten die het maatschappelijk verkeer uitvoert. Dat zijn o.a. de politie- en traumahelikoptervluchten. Zij besteedt geen woord aan het resterende deel van maar liefst 95% vluchten die hoofdzakelijk geld wegbrengen naar andere bestemmingen.

RCP

De BTV heeft al jaren geleden het concept Rotterdam Central Park (RCP) ontwikkeld waarin wordt gesteld dat het maatschappelijk verkeer mag blijven, maar dat de vakantievluchten geschrapt kunnen worden en dat op de plaats van de landingsbaan woningen gebouwd kunnen worden.
Bekijk hier de ontkenning van het economische belang:

Bekijk hieronder het hele radiofragment ‘Luchthaven’.
(Ondertiteling is automatisch live gegeneerd door YouTube en niet redactioneel gecontroleerd)

Bron: Met dank aan de EO, “Dit is de Dag – in alle Staten”, 7 maart 2023
De hele uitzending is hier terug te zien en te beluisteren.