RTHAUpdate PFAS-schandaal op Rotterdam The Hague Airport

Bewoners krijgen adviezen tijdens een nieuw bewonersoverleg.

PFAS plexus blue Image by ojosujono96 on Freepik

Het uiterst giftige PFAS / PFOS dat al jaren in het grondwater rond grote delen van het luchthaventerrein aanwezig is, werd op de gebruikelijke wijze door de Luchthaven weggezet als een akkefietje.

Naar de winkel

Het signaal dat de GGD afgeeft aan de volkstuinders die hun gewassen verbouwen boven deze uiterst giftige stoffen is helder: koop groente uit de winkel. Daarnaast wordt geadviseerd om geen grondwater over de gewassen te sproeien. Deze is immers verzadigd met gif.

Het PFAS is een bestandsdeel dat de bedrijfsbrandweer van RTHA jarenlang gebruikte. Het bluswater met dit gif is in de grond getrokken. Het verontreinigde grondwater kan zich bijzonder snel verspreiden door de regio. Hoe ernstig deze verspreiding van het bluswatergif is gegaan en mogelijk zich nog steeds verspreid, is niet onderzocht.

Meer negatief effect

PFAS-gif is een nieuw onderdeel van aandacht in het kader van de opeenstapelende reeks aan kwalijke gevolgen door de activiteiten van de luchthaven: Eerst was er alleen last van de herrie. Later kwam ook de uitstoot bij van stikstof, Co2, en ultrafijn stof. Vervolgens blijkt de vliegindustrie verantwoordelijk voor een veel grotere impact op de klimaatverandering. Later blijkt dat de aanwezigheid van het vliegveld de bouw van huizen frustreert. Nu zijn de activiteiten uitgebreid tot schade aan het grondwater.
Deze zeer ernstige vormen van schade voor mens en milieu worden op geen enkele wijze gecompenseerd, want vliegen blijkt uit meerdere onderzoeken nauwelijks enige bijdrage te leveren aan de economie. Het nut van deze luchthaven wordt steeds verder beperkt.

Update 2 april 2024

Lees de versie van de luchthaven op hun website