AD Online‘overtuigend verband’ tussen coronadoden en vieze lucht

Onderzoekers zien ‘overtuigend verband’ tussen coronadoden en vieze lucht.

Wetenschappers uit het buitenland zien een ‘overtuigend verband’ tussen luchtvervuiling en het hoge aantal coronaslachtoffers in Brabant en Limburg. Ze vinden dat Nederland daarvoor op zijn hoede moet zijn.

Ultrafijnstof en Corona

Onderzoekers van de universiteit van Birmingham analyseerden de coronacijfers die het RIVM voor alle Nederlandse gemeenten bijhoudt. Zij concluderen daaruit dat het aantal ziekenhuisopnames en doden door covid-19 toeneemt naarmate er meer fijnstof in de lucht zit.

Tot 21% meer coronadoden

Een toename van 1 microgram fijnstof, leidt statistisch gezien tot 13 à 21 procent meer coronadoden, aldus de wetenschappers. Om een idee te geven: de hoeveelheid fijnstof in de lucht varieert van grofweg 8 microgram per kubieke meter in Noord-Nederland tot grofweg 12 microgram in Oost-Brabant en Noord-Limburg.

RotterdamTheHagueAirport gelegen tussen de woonhuizen in.

Luchtvaart

Dit krantenartikel concentreert zich in Brabant en Limburg omdat daar veel veeteelt is. Er wordt in de media gesuggereerd dat de veeteelt (en de Carnavalsviering) voor verspreiding van corona zorgde. Nu komen buitenlandse onderzoekers met de conclusie dat juist de hoeveelheid (ultra)fijn stof de grote boosdoener is. Dan is het een logische stap dat het hebben van een luchthaven op nog geen 600 meter van de bebouwde kom een serieuze aanslag is op de volksgezondheid. Hierbij komt dat luchthavens in het algemeen, maar met name luchthavens die zich toeleggen op vakantievliegers (zoals Rotterdam) een actieve rol hebben gespeeld in het razend snel verspreiden van de corona pandemie. Nu blijkt -volgens dit artikel- dat de slachtoffers die door deze vliegreizen worden gemaakt een grotere kans op overlijden hebben dankzij de fijnstof die door de vliegtuigen worden verspreidt.
Bron: AD, 15 juli 2020