Algemeen DagbladLansingerland krijgt mogelijk alsnog miljoenen vanwege uitbreiding Rotterdam Airport

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet de gemeente Lansingerland mogelijk alsnog 2,8 miljoen euro schadevergoeding betalen, vanwege hinder door uitbreiding van Rotterdam The Hague Airport.

De Raad van State heeft woensdag een streep gezet door een besluit van de minister, die vond dat hij die schadevergoeding niet hoeft te betalen. Dat besluit is niet goed gemotiveerd, stelt de Raad van State. De minister heeft twee keuzes: of hij komt met betere argumenten, of hij betaalt de schadevergoeding alsnog.

Transavia Toestel Bij Gate RTHA

Bouwverbod

De zaak draait rond plannen van PG Vastgoed, dat in 2008 een perceel aan de Bergweg-Zuid in Bergschenhoek kocht. Het bedrijf wilde het oude verpleeghuis op die plek slopen en er een GGZ-instelling laten bouwen. Maar twee jaar later nam het ministerie een nieuw luchtvaartbesluit, waarin Rotterdam The Hague Airport meer ruimte kreeg om te vliegen, en het perceel in een gebied kwam te liggen waar dusdanig veel geluidsoverlast is dat er niet meer gebouwd mag worden. Toen dat duidelijk werd, was het oude verpleeghuis al gesloopt.

Geschrapt

Het bedrijf eiste een schadevergoeding van de gemeente en kreeg na een jaren slepende procedure 2,8 miljoen euro toegewezen. Maar de gemeente vond dat het ministerie die claim daarna moest vergoeden. Dat besloot de minister in 2020 te weigeren. Het ministerie vond dat de gemeente het probleem voor had kunnen zijn. Maar dat heeft de minister niet hard kunnen maken, stelt de Raad van State nu. Zijn besluit wordt geschrapt en hij moet een nieuw besluit over de kwestie nemen.

Het ministerie zegt de uitspraak te bestuderen en met een nieuw voorstel te zullen komen. De gemeente Lansingerland gaf geen reactie.

Bron: AD, 28 december 2022