ADBewoners ten einde raad over vliegherrie:

‘Moet thuis telefoongesprekken afbreken als vliegtuig overvliegt’

Twee wereldbeelden die elkaar geen centimeter naderen. Dat is de samenvatting van een debat over de toekomst van Rotterdam The Hague Airport, woensdagavond tijdens een commissievergadering bij de Provinciale Staten.

Ten einde raad

,,Ik woon al veertig jaar in Zevenhuizen, voor de rust. Maar op dit moment moet ik zelfs in mijn eigen huis telefoongesprekken afbreken als er een vliegtuig overvliegt! Je wordt wakker van laat overvliegende vliegtuigen.” Hans Uittenbogaard, inspreker tijdens een commissievergadering Ruimte en Wonen, is ten einde raad.

Geluidsoverlast maakt mensen ziek

(afbeelding ter illustratie, dit is niet een van de genoemde personen uit het artikel)

Uittenbogaard is niet de enige uit de omgeving van Rotterdam The Hague Airport die kritiek heeft op de plannen om groei van het aantal vluchtbewegingen door te zetten. Jaap Smit uit Zuidplas kent dezelfde hinder als zijn streekgenoot. ,,De effecten zijn duidelijk. Meer geluid en meer fijnstof betekenen meer klachten over gezondheid, minder slaap, minder weerstand en meer algehele stress.”

‘Alle fijnstof is gevaarlijk’

De tegenwerping van een woordvoerder namens ondernemersvereniging VNO dat vliegtuigen stiller gaan vliegen neemt Smit niet serieus. ,,Die paar decibel? Als een vliegtuig met, ik zeg maar wat, 86 decibel overvliegt of met 81 decibel, hoor je dat verschil echt niet.” En fijnstoflimieten? Alle fijnstof is gevaarlijk, zegt inspreker Van Rees uit Schiedam.

Robert Tieman, verantwoordelijk voor Public Affairs bij VNO, pleit tijdens de bijeenkomst juist voor het vliegveld. Hij zegt teleurgesteld te zijn in gemeenten, die bouwen ,,want je creëert de klagers van morgen.” Hij ziet de ,,oprukkende bebouwing” in de omgeving van een vliegveld dan ook liever niet.

D66 Statenlid Jeroen Heuvelink zei onlangs al dat hij de luchthaven wil sluiten. ,,Mooie afspraken over groei met minder hinder en uitstoot lukken in de praktijk niet - en de groei wel. Dat moet een keer stoppen.”

Bron: AD, 19 januari 2023