AD OnlineNa het vliegveld een park graag!

Van sommige gebouwen ga je houden, vooral als je er mooie herinneringen hebt liggen.

Mijn favorieten: CS, Stadhuis en de Kuip - sorry, geen originele keuzes. Vooruit, de Bijenkorf en een stel oude havengebouwen op onze kades mogen ook wel in het rijtje.

Rotterdam Airport dan weer niet. Ben er vaak geweest, maar vertrouwd of onmisbaar voelt het vliegveld voor mij niet. Dat zegt wel wat, want de luchthaven - vroeger nog met die fijne, oude naam Zestienhoven - is er in mijn leven altijd geweest. Maar dat inmiddels de politieke, maatschappelijke discussie over het sluiten van Rotterdam Airport echt op gang is gekomen, is volgens mij niet erg. Onze stad kan best zonder een vliegveld.

Anti-vliegtuigmannetje?

'Blijf jij eens even lekker af van ons overzichtelijke vliegveld met de vele betaalbare bestemmingen', denkt u nu misschien. 'Ben jij soms zo'n anti- vliegtuigmannetje?'

Nee, echt niet. Ik heb genoten van het vliegen naar Malaga, Londen, Barcelona en Pula, zowat vanuit mijn achtertuin. Een keer ben ik voor een dagtripje naar Londen zelfs in alle vroegte met de fiets van huis vertrokken. Pal voor de douane, zette ik mijn fiets op slot, en een uur of 15 later zat ik er weer op.

Bijzondere buurman 

Heerlijk, zo'n bijzondere buurman. Maar ik heb inmiddels genoeg gevlogen. De komende decennia zijn we - qua klimaat - beter af met goede treinverbindingen. En wie toch vliegen wil, treint in een halfuurtje naar Schiphol. Vluchten zat daar. Dus, het is een beetje als je kapper die sluit, of je tandarts die verhuist. Het is even slikken, maar je bent er gauw overheen.

Aantrekkelijk 

Want heeft u gehoord over dat ene plan voor als er ooit daar geen vliegveld meer is? Dan maken ze er wellicht een grote woonwijk van met een groot stadspark. Vooral dat laatste, vind ik aantrekkelijk. In Berlijn is een soortgelijke metamorfose van het oude vliegveld Tempelhof volgens mij ook goed gelukt. Onze stad kan bovendien - naast het Kralingse Bos, Zuiderpark en Bergse Bos - wel een modern, fijn park voor recreërende burgers gebruiken. Stel me heuvels voor, en waterpartijen, waarlangs op mooie dagen duizenden stadsbewoners ontspannen. Zou dat ons stadsleven een lekkere boost geven of niet?

Was getekend, Wessel Penning.

2023 06 park

Bron: AD, 27 juni 2023