RijnmondVorig jaar meer geluidsoverlast voor omwonenden door Rotterdam The Hague Airport

Omwonenden van Rotterdam The Hague Airport hebben in 2022 meer geluidsoverlast gehad van vliegverkeer.

icon Geluidsoverlast

Image by cookie_studio on Freepik

Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Gemiddeld zegt 13 procent van de omwonenden last te hebben van vliegverkeer.
Tussen 6 september en 28 november 2022 heeft de GGD Rotterdam-Rijnmond zo'n 18.000 mensen ondervraagd over de geluidshinder die zijn in Rotterdam ervaren. Van die groep wonen er ongeveer 3600 in het gebied rondom het vliegveld.

Geluidshinder 2022 - bron: GGD Rotterdam-Rijnmond
Het gaat met name om bewoners van de wijken Overschie, Hillgersberk-Schiebroek, Lansingerland, en inwoners van Schiedam. In die gebieden ervaren de bewoners de meeste geluidshinder van vliegtuigen. De ergste overlast wordt ervaren in Hillegersberg-Schiebroek. Daar zegt 16 procent van de bewoners last te hebben van het lawaai.
Volgens het onderzoek is er tussen 2020 en 2022 sprake van een toename van meldingen van geluidshinder. Die stijging was het grootst in Schiedam, waar het aandeel ernstig gehinderden toenam van 8 tot 17 procent.

Dag en nacht meer vluchten

Sinds 2019 is het aantal vliegtuigbewegingen op Rotterdam The Hague Airport aanzienlijk toegenomen: 13 procent meer vluchten in 2022. Dat zijn vooral vluchten binnen de kleine luchtvaart, zo stelt de GGD. In 2022 vertrokken en arriveerden ongeveer evenveel vluchten binnen de grote luchtvaart als in 2019.
De meeste hinder wordt volgens de Gezondheidsmonitor in de vroege ochtend en de late avond ervaren. Dat is niet gek, want het aantal nachtvluchten lag in 2022 hoger dan de tien jaar daarvoor. Na een daling tot onder de 900 nachtvluchten in de coronajaren 2020 en 2021, ging het in 2022 om maar liefst 1339 nachtvluchten.
Het vliegveld verklaarde zelf in mei van dit jaar al dat die toename te maken heeft met het verschuiven van vliegbewegingen als gevolg van de coronacrisis. Het daarbij over niet-gebruikte slots die uit het winterseizoen 2021 zijn overgeheveld naar het zomerseizoen van 2022. "Hierdoor was er een grotere piek dan gebruikelijk in de zomermaanden", aldus het vliegveld in een verklaring.

Bron: Rijnmond.nl, 7 november 2022

Download hier de volledige rapportage