Omroep West logoKiezers willen dat Rotterdam The Hague Airport openblijft: 'Makkelijk praten'

Rotterdam The Hague Airport mag niet worden gesloten. Dat zegt ruim driekwart van de mensen die de stemhulp van Omroep West en Rijnmond heeft ingevuld in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag.

Negen à elf procent vindt dat het vliegveld dicht moet.

Vliegtuig. Foto: Gary Lopater Unsplash

Foto: Gary Lopater Unsplash

77 procent van de mensen die Kieskompas, de stemhulp van Omroep West, heeft ingevuld wil dat de luchthaven openblijft. Veertien procent is neutraal of heeft geen mening en negen procent wil dat het vliegveld sluit. De stemhulp is zo'n 58.000 keer ingevuld. Bij Rijnmond ligt het percentage iets hoger. In de regio Rotterdam wil elf procent van de invullers dat het vliegveld sluit.

Het openhouden van luchthaven Rotterdam The Hague Airport was tijdens de Provinciale Statenverkiezingen afgelopen maart ook al een verkiezingsthema. Toen bleek dat 75 procent van de Zuid-Hollandse stemhulpinvullers dat het vliegveld openblijft.
In een reactie laat Rotterdam The Hague Airport weten content te zijn met deze uitkomst. 'We zijn blij dat inwoners van dit gebied Rotterdam The Hague Airport zo waarderen', luidt het korte statement van een woordvoerder van de luchthaven.

Jammer

BTV Rotterdam (Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast Rotterdam Airport) vindt deze uitslag van Kieskompas jammer. 'Het gaat hier wel om een serieuze zaak met negatieve gevolgen voor gezondheid en klimaat. Zo bleek uit recent onderzoek van de GGD ook weer dat mensen echt ziek worden van de geluidsoverlast door vliegtuigen', meent BTV-voorzitter Alfred Blokhuizen.

'Als je geen overlast ervaart'

Ondanks de voor BTV Rotterdam teleurstellende uitslag, vindt de bewonersgroep deze uitslag van Kieskompas niet heel verrassend. 'Als je geen overlast ervaart van de vliegtuigen, zoals in het Westland of Den Haag, dan is het niet zo gek dat je wilt dat het vliegveld blijft', zegt Blokhuizen.
'Dat zie je zelfs in de regio Rotterdam zelf terug. Vooral de omliggende wijken, zoals Schiebroek en Overschie, willen dat het vliegveld dicht gaat. Maar voor de rest van Rotterdam hoeft de luchthaven niet dicht', legt hij verder uit. 'Voor de mensen die er geen last van hebben, is het gewoon makkelijk praten.'

Landelijke thema's Kieskompas

In de stemhulp van Omroep West staan ook tal van landelijke verkiezingsthema's. Daaruit komt naar voren dat een grote meerderheid van de mensen vindt dat Nederland minder asielzoekers moet opvangen, bedrijven die het milieu vervuilen meer belasting moeten betalen en dat wie vindt dat hun leven voltooid is, met professionele hulp een einde aan het leven gemaakt mag worden.

Bron: Omroepwest.nl, 21 november 2023

Gerelateerd: