FossielvrijEuropese Unie: “vliegtuigen en cruiseschepen zijn duurzaam”

Dit lijkt wel een slechte grap.

De luchtvaart- en scheepvaartlobby heeft met succes de EU bespeeld. Straks komen de nieuwste vliegtuigen en schepen op Europa’s groene lijst, de taxonomie. Deze lijst is bedoeld om geld vrij te maken voor klimaatoplossingen. Maar nu moedigt Europa pensioenfondsen en banken aan om ons geld in een fossiele vloot te investeren. Dit is greenwashing op het hoogste niveau.

Oproep EU

Maar het is nog niet te laat. Met een coalitie van klimaat- en juridische organisaties door heel Europa komen we in actie. We roepen de Europese Commissie op om dit besluit terug te draaien, en vliegtuigen en schepen van de groene lijst te schrappen. 

Kom in aktie

Jij kunt vandaag in actie komen tegen het absurde plan van de EU. Teken de petitie zodat de Commissie weet dat er brede steun is voor onze eis: vliegtuigen en schepen horen niet thuis op Europa’s groene lijst.

Teken hier de petitie

Onder het mom van duurzaamheid kan de lucht- en scheepvaart straks goedkoper en makkelijker geld ophalen voor hun vervuilende business as usual. Alle nieuwe vliegtuigen van RyanAir en easyJet krijgen bijvoorbeeld een groene stempel van de EU, terwijl die maar een heel klein beetje zuiniger zijn dan de vorige modellen. Zo promoot de EU groei van de lucht- en scheepvaart, terwijl dat juist een leefbare toekomst om zeep helpt.

Het is belangrijk dat er op Europa’s groene lijst alleen écht rechtvaardige en duurzame oplossingen staan – denk aan wind- en zonne-energie, warmtepompen en snelle treinen. Nieuwe vliegtuigen en schepen die nog tientallen jaren op fossiele brandstoffen draaien zijn géén klimaatoplossing. 

Wij zijn niet de enigen die de druk opvoeren voor een echt groene lijst. Andere klimaatorganisaties voeren inmiddels rechtszaken over het opnemen van plastic, fossiel gas en kernenergie in de taxonomie.  Ook wij deinzen er niet voor terug om een rechtszaak te starten bij het Europees Hof – als de EU dit plan niet terugdraait.

Bedankt voor je betrokkenheid. Ik weet zeker dat we samen – met mensen zoals jij en ik – tegenwicht kunnen bieden aan de machtige lobby van de fossiele lucht- en scheepvaart. Samen kunnen we bouwen aan een toekomst die écht groen is.

Met vastberadenheid,
Boris, Fossielvrij NL en 350.org

Teken hier de petitie

Bron: Fosselvrij.nl 15 januari 2024