Delta - Onafhankelijke Journalistiek Platform TU-DelftPetitie - Universiteiten, trek je terug uit luchtvaartlobbymanifest

Teken de petitie van Boris Schellekens, Analyst & developer for climate change mitigation, verbonden aan de  Delft University of Technology

BTV icon potlood tekenen

Actieplan Duurzame luchtvaart?

Wat is er gaande? De luchtvaartlobby heeft een actieplan neergezet voor duurzame luchtvaart. Op eerste gezicht sympathiek, maar als je verder leest dan zie je dat het echte doel is om een aantal cruciale maatregelen van tafel te krijgen die de groei van de luchtvaart zouden moeten beperken ten behoeve van verminderde uitstoot, geluid en andere overlast.

Stappen achteruit

Dat de sector voor haar eigen belangen lobbyt verwacht Boris Schellekens. Maar dat de TU Delft, zich voor het karretje laat spannen vindt hij kwalijk. Zij zouden zo’n manifest, wat feitelijk een paar stappen achteruit is voor het algemeen belang, nooit hebben mogen tekenen.

Tegen nachtsluiting

Zo pleit het manifest, onder andere, tegen een nachtsluiting, tegen nationale belastingheffingen, en tegen een 2030 doel in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. De luchtvaartsector onderbouwt dit met argumenten die eenvoudig met recent onderzoek te weerleggen zijn. Sterker nog, conclusies uit verschillende onderzoeken wijzen vaak op het tegenovergestelde dan wat er in het manifest beweerd wordt.

Recent sprak Boris met de decaan Henri Werij gezeten. Hij zei in 2022: β€œπ·π‘Žπ‘‘ 𝑑𝑒 π‘‡π‘ˆ π‘’π‘Ÿπ‘π‘–π‘— π‘€π‘œπ‘Ÿπ‘‘π‘‘ π‘”π‘’β„Žπ‘Žπ‘Žπ‘™π‘‘ 𝑖𝑠 β„Žπ‘’π‘‘ π‘§π‘œπ‘£π‘’π‘’π‘™π‘ π‘‘π‘’ π‘£π‘œπ‘œπ‘Ÿπ‘π‘’π‘’π‘™π‘‘ π‘€π‘Žπ‘Žπ‘Ÿπ‘π‘–π‘— π‘π‘Žπ‘Ÿπ‘‘π‘–π‘—π‘’π‘› π‘π‘Ÿπ‘œπ‘π‘’π‘Ÿπ‘’π‘› π‘™π‘’π‘”π‘–π‘‘π‘–π‘šπ‘–π‘‘π‘’π‘–π‘‘ 𝑑𝑒 𝑔𝑒𝑣𝑒𝑛 π‘Žπ‘Žπ‘› π‘€π‘Žπ‘‘ 𝑧𝑒 π‘£π‘’π‘Ÿπ‘˜π‘œπ‘›π‘‘π‘–π‘”π‘’π‘›.”

Schellekens reageerde: β€œKijk, mooi. Het tekenen kan misschien een onbedoelde misstap zijn, dan is het gewoon een kwestie van erkennen wat hetgeen ze hebben ondertekend eigenlijk is en kunnen ze zich terugtrekken.”

Helaas. De decaan heeft al in de Delta laten weten dat ze zich niet terugtrekken en denken met dit manifest β€œinvloed te hebben op de regeringsovereenkomst”. En dragen daardoor effectief bij aan de lobby en niet aan het algemeen belang. Een universiteit zou toch bij uitstek het belang moeten zien van op onderzoek gebaseerd beleid? En door de lobby heen moeten prikken? En staan voor de belangen van jonge en toekomstige generaties?

Petitie

Daarom heeft Boris Schellekens nu een petitie gestart voor alle studenten, medewerkers en alumni om te tekenen in een oproep richting de CvB om zich terug te trekken. Schellekens heeft gesproken met decaan Henri Werij van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, die het manifest namens de TU Delft ondertekende. Hij hoopt dat hij op korte termijn op andere gedachten komt. Mocht dat niet gebeuren, dan zal hij zijn brief met de verzamelde handtekeningen sturen aan het college van bestuur.

Teken je mee?

➑️Teken hier de petitie

Boris Schellekens,
Analyst & developer for climate change mitigation, verbonden aan de Delft University of Technology

Gepubliceerd op LinkedIn, 

Gerelateerd: