Mei 2024 - Voortgang Burgermeetnet

De stand van zaken per eind mei 2024.

Burgermeetnet

Tijdens de ALV van mei 2024 werd door Arie den Draak uiteengezet wat het Burgermeetnet inhoudt en hoe de voortgang is.

  • In februari 1999 werd in de Provincie Zuid-Holland een motie aangenomen om geld vrij te maken voor het opzetten van een burgermeetnet rond geluidsoverlast van Rotterdam The Hague Airport.
  • De Provincie betaalt 7 verplaatsbare meetpunten. Gemeente Rotterdam participeert met 2 vaste meetpunten. De DCMR kreeg de opdracht om de uitvoering van het mandaat te realiseren.
  • Door corona en de nasleep ervan heeft het project bijna 2 jaar stilgelegen.
  • In oktober 2023 werd door de commissie Burgermeetnet een oproep gedaan voor vrijwilligers die een geluidsmeetpunt bij hun huis wilden hebben. De BTV heeft deze oproep onder de leden verspreid.
  • In totaal kwamen er een zeventigtal positieve reacties. Dat houdt in dat er veel meer belangstelling was voor plaatsingen dan dat er meetapparatuur beschikbaar is.
  • Het meetgebied is aanzienlijk groter dan de meetpunten van de DCMR. Verder bestaat de mogelijkheid om extra meetpunten toe te voegen zodra hiervoor budget en belangstelling bestaat. Ook particulieren kunnen zich melden om zelf een meetpunt aan te schaffen. (richtprijs kostenindicatie circa € 4.500

Er zijn inmiddels meerdere bijeenkomsten geweest waarbij burgers, buurtverenigingen met DCMR en de provinciale vertegenwoordigers de plannen maken. Het eerst punt was zoeken waar de meetpunten zouden kunnen komen. In onderstaand schema zijn alle beoogde locaties ingetekend. Vrijwel alle meetpunten komen bij BTV-leden aan huis.

Meetpostlocaties

Zwarte stippen: bestaande DCMR meetpunten. Rode stippen: nieuwe vaste  meetpunten Burgermeetnet. Blauwe punten: locaties mobiele meetpunten.

De opstelplaatsen dienen aan enkele technische eisen te voldoen, zoals vrij van ander omgevingslawaai (trein, autoweg, school etc.). De definitieve plaatsen worden nog nader vastgesteld. 

Nog één adres gezocht

Op dit moment van schrijven wordt gezocht naar een adres in westelijk Vlaardingen , postcodegebied 3135XX. Belangstellenden kunnen zich melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Vermeld uw naam, adres, telefoonnummer en dat u belangstelling heeft voor een meetpunt.

In mei 2024 zijn de eerste mobiele meetpunten geïnstalleerd. De metingen lopen al. De weergave op de website is nog onder constructie. Geïnteresseerden kunnen de voortgang volgen op burgermeet.net

Een eerste opzet is gemaakt voor wat er nodig is om de gemeten resultaten inzichtelijk te maken. Dat zal via een openbare website gebeuren, die nu nog in ontwikkeling is. https://burgermeet.net/

De vervolgstappen zijn nu vooral op het gebied van de technische functionaliteit van de website, terwijl ondertussen geluidsdeskundigen de geselecteerde locaties controleren op technische haalbaarheid voor plaatsing.

Hieronder afgebeeld: een voorbeeld van een vast meetpunt (klasse 1) en een voorbeeld van een mobiel meetpunt (klasse 2)

Burgermeetnet stationair meetpunt Mobiel Meetpunt klasse2

Download "Introductie BurgerMeetnet'

Download Powerpoint van de BTV