luchtvaaartNieuwsNieuwe coalitie Zuid-Holland gaat 'Alternatieve functie" voor luchthaventerrein RTHA onderzoeken.

De nieuwe provinciale coalitie in Zuid-Holland, bestaande uit BBB, VVD, CDA, PvdA en Groenlinks, heeft maandag het coalitieakkoord gepresenteerd.

Daarin hebben de partijen aangekondigd dat ze de maatschappelijke en economische waarde van Rotterdam The Hague Airport gaan onderzoeken en ook naar alternatieven voor het gebruik van die locatie gaan kijken.

“We onderzoeken de huidige maatschappelijke en economische waarde van het vliegveld Rotterdam The Hague Airport en de waarde van de locatie voor eventuele alternatieve functies”, zo staat in het akkoord. “Voor alle luchtvaart in Zuid-Holland willen we de hinder voor omwonenden terugdringen. Wij zetten ons met name in voor het terugdringen van het aantal nachtvluchten.”

Verder wil de nieuwe coalitie dat meer Zuid-Hollanders de trein nemen voor internationale reizen. “We zijn groot voorstander van betaalbare internationale treinverbindingen vanuit onze provincie met andere Europese steden en sluiten ons daarom aan bij bestaande lobbytrajecten en initiatieven daartoe. Doelstelling is dat de trein de eerste keuze wordt bij reizen tot 750 kilometer.”

(video - Bron: Rotterdamcentralpark.nl)

Dat de coalitie in Zuid-Holland een onderzoek wil naar het belang van Rotterdam Airport en ook naar een alternatieve invulling van die locatie, komt niet geheel als een verrassing. GroenLinks, PvdA en CDA laten zich al langer kritisch uit over de luchthaven, en ook BBB zei in haar verkiezingsprogramma dat er naar alternatieven gekeken moet worden. Daarbij pleitte die partij er ook voor om te kijken naar verplaatsing naar de Tweede Maasvlakte, maar dat heeft het coalitieakkoord niet gehaald.

Voor de provinciale verkiezingen bleek al uit onderzoek dat over alle provincies gezien GroenLinks en BBB samen met Partij voor de Dieren het meest anti-luchtvaart zijn. JA21, FVD, PVV en VVD kwamen als meest pro-luchtvaart uit de bus, maar op de VVD na zitten die partijen niet in het nieuwe Zuid-Hollandse provinciebestuur.

Bron: Luchtvaartnieuws.nl 19 juni 2023