Transavia krijgt dwangsom vanwege nachtelijke landingen op Rotterdam Airport

De luchtvaartmaatschappij is volgens de inspectie dit jaar meerdere keren zonder geldige reden na middernacht geland op Rotterdam The Hague Airport.

Nachtvlucht Foto Unsplash by Claudio Schwarz

Illustratie van een nachtelijke landing. Foto: Unsplash by Claudio Schwarz

Transavia heeft een last onder dwangsom gekregen van de Inspectie Leefomgeving en Transport. De dwangsom betekent dat Transavia 50.000 tot 250.000 euro moet betalen bij elke volgende overtreding die de inspectie constateert.

In mei, juni en augustus van dit jaar liet Transavia zonder geldige reden na middernacht een toestel landen op de Rotterdamse luchthaven. Daar is geen commerciële luchtvaart toegestaan tussen 23.00 en 7.00 uur vanwege de geluidsoverlast voor omwonenden.

Alleen in bepaalde gevallen mogen commerciële vluchten toch 's nachts een landing maken. Die uitzondering geldt bij extreme weersomstandigheden, een technische storing of onverwachte vertraging door de luchtverkeersleiding.

Transavia laat in een reactie op de dwangsom weten dat de luchtvaartmaatschappij altijd probeert om niet tussen 23.00 en 7.00 uur te landen. "Helaas zijn er soms uitzonderlijke omstandigheden waardoor dat niet lukt."

Reactie BTV

Dit is de derde dwangsom in korte tijd die wordt opgelegd aan kwesties die rond deze luchthaven spelen. Dit is ‘opvallend’ te noemen. Ook andere instanties menen wettelijke regels niet te hoeven na te hoeven komen.

De nachtelijke landingen zijn in dit geval vaak oorzaak van de bewust late planning. Het is formeel toegestaan om tot 23:00 uur te landen. Reguliere vluchten worden echter rond die tijd ingepland. Je kunt je voorstellen dat wanneer een vliegtuig uit Turkije of Spanje met vertraging vertrekt, is het niet haalbaar om binnen het tijdschema te landen. In de meeste situaties worden dergelijke overtredingen door de ILT vergoelijkt als overmacht. In deze situaties werden de vluchten bewust zo gepland.

Bron: nu.nl, 14 december 2023