ADWeglaten vliegveld op kaart is misleiding van potentiële huizenkopers

Het weglaten van onder meer Rotterdam The Hague Airport op een kaartje voor een grote, nieuwe woonwijk in Lansingerland is misleidend. Dat stelt de Reclame Code Commissie naar aanleiding van een klacht van de Bewonersgroep Tegen Vliegtuigoverlast (BTV).

BTV uitgummen - FOTO - iStock.com/Pheelings Media

iStock.com/Pheelings Media

Waar het vliegveld, de Hogesnelheidslijn en de A13/A16 in de nabijheid van de te bouwen wijk Wilderszijde hadden moeten liggen, werden op de website thuisinwilderszijde.nl alleen witte vlekken getoond. Dat kon volgens de actiegroep niet door de beugel. Ze kreeg direct al steun van diverse politieke partijen in de provincie Zuid-Holland. De uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC) bevestigt dat nu.

Luchthaven verwijderd uit kaart

Oorspronkelijk was de luchtehaven op de kaart teruggebracht tot een witte vlek.

,,Door de combinatie van foto’s en tekst wordt het groene, rustige en dorpse karakter van de nieuwe woonwijk benadrukt. Dat beeld wordt nog versterkt door het op de website opgenomen kaartje (...) waarop de aanwezigheid van Rotterdam The Hague Airport, de snelweg A13/A16 en de HSL in het geheel niet zijn te zien”, aldus de RCC in zijn beslissing. Potentiële kopers wordt ‘de mogelijkheid ontnomen zich een goed beeld te vormen van de ligging van Wilderszijde’.

Niet alleen BPD, waarvan de website is en die het gewraakte kaartje ondertussen al heeft aangepast, wordt op de vingers getikt. Ook de partners Batenburg en de gemeente Lansingerland krijgen een veeg uit de pan van de RCC. Wilderszijde wordt een nieuwe wijk aan de rand van Bergschenhoek met zo’n 2700 woningen. Op enkele honderden meters afstand begint de landingsbaan van het vliegveld.

Bron: AD, 11 oktober 2023

Lees hier het hele Dossier "Wilderszijde - Wil wild'r nog wonen?"