Nu nlEuropese bestemming vaak goedkoper per trein dan vliegen

De internationale trein vanaf Amsterdam is in bijna alle gevallen goedkoper dan het vliegtuig naar dezelfde bestemming, blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid.

Tarieven vliegtuig en trein op kortere afstanden

Alleen de Eurostar naar het Verenigd Koninkrijk is duurder dan het vliegtuig.
Wie zoekt naar een reisticket voor de trein of het vliegtuig, krijgt al snel een wirwar van prijzen te zien. Het tijdstip van vertrek, het aantal overstappen en het tijdstip van boeken spelen allemaal mee bij de prijs die je betaalt.

Tarieven vliegen vs treinen

Dat maakt het lastig om te bepalen wat een goed bedrag is voor een retourtje, maar ook om een goede vergelijking tussen de internationale trein en het vliegtuig te maken.

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid onderzocht de prijzen voor reizen naar dertien bestemmingen binnen 800 kilometer van Amsterdam. Bij de treinen zijn alleen de snelle verbindingen meegenomen, zonder langzamere regionale treinen of een groot aantal overstappen. Ook slaaptreinen zijn niet meegenomen. De onderzoekers keken naar de ticketprijs zes weken voor de daadwerkelijke reisdatum.

Hannover is goedkoopste bestemming

De bevindingen liegen er niet om: de internationale trein is in de meeste gevallen goedkoper dan het vliegtuig. Treintickets voor de Eurostar naar het Verenigd Koninkrijk zijn de uitzondering. Treinreizigers naar Londen, Birmingham of Bristol betalen gemiddeld meer dan vliegende reizigers.

De goedkoopste bestemming is Hannover per trein. De prijzen voor een retourtje beginnen bij 56 euro en lopen op tot maximaal 68 euro. Voor wie liever vliegt, is Londen de goedkoopste bestemming. De prijzen voor vliegtickets variëren van 90 tot 210 euro. Terwijl een retour met de Eurostar tussen de 168 en 356 euro kost.

Hoewel de trein gemiddeld meestal goedkoper is, kan een vliegticket door de grote prijsverschillen toch goedkoper uitvallen. Vooral bij reizen naar Parijs zit er vrij veel overlap in de marges van vliegprijzen en treinprijzen.

De treinprijs voor een retour Kopenhagen staat vast op 114 euro. Dat is altijd 28 euro goedkoper dan het goedkoopste vliegticket.

Belastingen

Redactioneel commentaar BTV. Deze tarieven zijn opmerkelijk te noemen. De vliegtickets zijn immers vrijgesteld van BTW en over de kerosine wordt geen accijns geheven én geen BTW. Bij treinkaartjes moet deze belasting wel worden betaald.

Bestemmingen vliegen vs treinen RV railway (foto: youtube)

Onbenoemde voordelen

Reizen per trein is een integrale belevenis van je trip. Je ziet het landschap veranderen. Waar je in het vliegtuig 'boft' als je door een klein raampje op de vleugel uitkijkt, is het uitzicht vanuit de trein vaak grandioos.
Er is normaliter geen beperking aan gewicht van bagage die je kunt meenemen in de trein. Je staat niet uren buiten te wachten in de rij voor de incheck, die we kennen van o.a. Schiphol. Uiteraard moet je voor de treinreis ook tijdig aanmelden, maar niet zolang te voren als bij een vliegtuig. Je beenruimte in de trein is ruim voldoende; je kunt onderweg wandelen naar bijvoorbeeld een meerijdend restaurant.

Bron: nu.nl 21 oktober 2023