Dagblad010BTV-Rotterdam Airport vermoedt verboden staatssteun aan RTHA

Bewonersvereniging BTV-Rotterdam Airport heeft het sterke vermoeden dat de Gemeente Rotterdam verboden staatssteun geeft aan Rotterdam The Hague Airport en de NV Luchthaven Schiphol.

Spaarvarken - illustratie: BTV-Rotterdam

illustratie: BTV-Rotterdam

De vereniging vraagt de gemeente nu om tekst en uitleg en overweegt juridische stappen tegen de mogelijk oneigenlijke steun.

De steun zou zijn gegeven in de vorm van een onzakelijke pachtovereenkomst voor de terreinen van het vliegveld. De gemeente heeft de grond veel te goedkoop ter beschikking gesteld aan RTHA en de NV Luchthaven Schiphol, zo vermoedt BTV.

"De gemeente stelt in zo'n geval openbare middelen ter beschikking tegen voorwaarden die gunstiger zijn dan de voorwaarden die een particuliere economische speler zou geven aan een onderneming met een vergelijkbare financiële situatie en concurrentiepositie", aldus BTV.

De bewonersvereniging achterhaalde dat Schiphol in de periode van 1990 tot 2000 één euro per jaar betaalde voor het gebruik van het gehele terrein met opstallen. Vanaf 2001 gold een vaste vergoeding van 261.000 euro per jaar plus een variabele vergoeding van 10 tot 40 procent van de opbrengsten voor erfpacht aan derden.

In 2006 werd vervolgens de jaarlijkse erfpacht voor een periode van 99 jaar afgekocht tegen een eenmalig bedrag van 32,5 miljoen euro. BTV is van mening dat dit bedrag niet marktconform is.

Vrijwel alle grondtransacties van de gemeente lopen via het hiervoor opgerichte Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR). Bij de transactie met Schiphol werd de OBR gepasseerd en onderhandelde het college van burgemeester en wethouders zelfstandig met het vliegveld. Met mogelijk een veel te mager resultaat.

BTV vraagt de gemeente nu om inzage te geven in de erfpachtakten en in een notitie van De Brauw Blackstone Westbroek uit het jaar 2000. Daarin wijst het advocatenkantoor de gemeente op afwijkingen in de opgestelde akten ten opzichte van de normale gang van zaken.

De bewonersvereniging hoopt dat de gemeente het vermoeden van staatssteun kan ontkrachten. Als dat niet het geval is, dan overweegt BTV juridische stappen.

Bron: Dagblad010, 9 april 2024